Byggeproces for almene boliger
Indledende rådgivning
Idéoplægget er den første bearbejdning af boligforeningens egne tanker, ideér og behov med henblik på at beslutte, om opgaven skal realiseres. I idéoplægget kan man medtage forslag til en budgetramme for opgaven, herunder et skøn over de samlede byggeudgifter, grundkøbsudgifter, omkostninger m.v. (Overslag)
Byggeprogrammet er en koordineret sammenfatning af boligforeningens krav og ønsker til byggeriet. Herunder udarbejdes et samlet budget for byggeriet.
Projektering
Projekteringsfasen omfatter normalt dispositionsforslag, projektforslag, myndighedsprojekt, ubudsprojekt og udførelsesprojekt. Ved mindre opgaver kan flere af disse faser slås sammen.
Dispositionsforslaget er et motiveret forslag til opgavens løsning på baggrund af det godkendte byggeprogram. Der udarbejdes et prisoverslag, som kan danne den økonomiske baggrund for en beboergodkendelse.
Projektforslaget er en viderebearbejdelse af det godkendte dispositionsforslag. Her er alle de for projektet afgørende beslutninger truffet, så de indgår i forslaget. På baggrund af projektforslaget udarbejdes et fagopdelt budget, der kan danne grundlag for en evt. Skema A ansøgning.
Myndighedsprojektet er en viderebearbejdning af det godkendte projektforslag i et sådant omfang, at det kan danne grundlag for en myndighedsgodkendelse. Budgettet opdateres i overensstemmelse med eventuelle ændringer.
Ubudsprojektet fastlægger entydigt opgaven med en sådan detaljeringsgrad, at det kan danne grundlag for en endelig afklaring af byggetilladelsens betingelser samt udbud og kontrahering. Budgettet ajourføres i overensstemmelse med prisudviklingen samt for eventuelle aftalte ændringer i projektet, og danner grundlag for Skema B.
Udførelsesprojektet baseres på indhentede og accepterede tilbud fra entreprenører og er en viderebearbejdning af udbudsprojektet til et endeligt projekt, så det kan danne grundlag for entreprenørernes indkøb, forberedelse og udførelse af byggeriet.
Udførelse
Udførelse
Rådgivning i forbindelse med projektets udførelse omfatter byggeledelse, fagtilsyn og projektopfølgning. Inden byggeriet igangsættes, udpeges en byggeleder og en arbejdsmiljøkoordinator.
Byggelederen styrer byggeriets samlede tids- og kvalitetsmæssige forløb samt økonomien inkl. dokumentation. Han sikrer desuden koordineringen af fælles byggepladsmæssige aktiviteter.
Arbejdsmiljøkoordinatoren varetager bygherres ansvar for arbejdsmiljøforhold og forpligtigelser vedr. sikkerhed. Undervejs i udførelsesfasen gives status på tid og økonomi.
Aflevering
Rådgivning i forbindelse med projektets aflevering omfatter byggeledelse, fagtilsyn og projektopfølgning.
Drift
Der udarbejdes en drifts- og vedligeholdelsesplan med det formål at optimere og systematisere driften for bygninger og bygningsdele.
Drifts- og vedligeholdelsesplanen beskriver de driftsaktiviteter og eftersynsrutiner, der er nødvendige for, at ejendommen kan fungere driftsmæssigt tilfredsstillende efter aflevering til boligforeningen, herunder aktiviteter, der er en betingelse for boligforeningens opretholdelse af 1- og 5-års garantier.